AJVAR = Paprikarelissi

LISÄAINEETON

ajvar1_bright

Ajvar (paprikarelissi)– on peräisin Balkanin maista. Paahdetuista paprikasta tehty tahnalla on pitkät perinet. Kosovossa, Makedoniassa, Kroatiassa, Bosna ja Hercegovinassa ja Serbiassa, ajvaria on valmistettu kotona syksyisin jo 1900 luvulla. Maailman tunnetut mediat ja kokit ovat kutsuneet ajvaria myös ”säilöttyä kesää” tai ”kasvis kaviaari”.

Ajvarin reseptia on monenlaista, tämä johtuu siitä koska Balkanin monikansalaiset ovat tehneet sitä omiin makuun sopivaksi. Kotona tehty ajvarin recepti on vain jokaisen Mummon salaisuus joka on kulkenut sukupolvesta toiseen.

Maailmalla varsinkin Balkanilla on tuhansia suuria ajvarin valmistajia. Mutta mikä on paras ajvar suomalaisen makuun?

Tämän tietää vain Global Market, suomalainen maahantuontiyritys jonka osaajien juuret ovat niemenomaan Balkanista.

Erikoista ajvarissa on se että sitä voi yhdistaa moneen ruokaan, salaatteihin ja sen luomu ainesten ansiosta myös leivän päälle, vaikka aamupalaksi.